Когато законът изисква от работодателите да се правят тестове за COVID-19, тяхно задължение е

...
Когато законът изисква от работодателите да се правят тестове за COVID-19, тяхно задължение е
Коментари Харесай

Имат ли право работодателите да удържат пари за COVID тестове от служителите?

 Когато законът изисква от работодателите да се правят тестове за COVID-19, тяхно задължение е да заплащат тестванията. 

Работодателят няма право да удържа от заплатите на служащите и чиновниците пари, които е дал за проби. Те се вписват като разход на компанията за грижа за служителя. Това се показва в направен от специалистите на КНСБ справочник за работа по време на пандемия.

Работодателят може да изисква от служащия и служителя си документ, че е здрав. При постъпването на работа се изисква здравно, а в закона написа, че могат да се изискват и други документи, т.е. документ за имунизиране, тест, с каквото може да се потвърди, че човек е здрав, прецизират от КНСБ.

В наръчника се отбелязва, че тестовете за ковид влизат в обезпечаването на безвредна работна среда за хората, което също влиза в отговорностите на работодателите. 

" Представете си, че сте на работа, а сътрудника ви в стаята не е имунизиран или тестван - по какъв начин ви се обезпечава безвредна среда? ", се показва в наръчника.

Една от най-важните отговорности на работодателя е да обезпечи безвредни условия на труд. В този смисъл той е виновен за изискванията, при които работи служащият, въпреки че законодателството ни не е създавано в условия на пандемия, показват от КНСБ.

Много от работодателите са длъжни от време на време да правят профилактични прегледи на работещите. Затова нямаме причина да кажем, че пробата за ковид е друг от това, допълват от синдиката и прецизират, че когато законът изисква от работодателите да вършат такива проби, тяхно обвързване е да ги заплащат.

Експертите на КНСБ дават отговор в наръчника на въпросите кога ни е нужен зелен сертификат за работа, какво съставлява той, по какъв начин можем да го получим, имаме ли право на отпуск поради Коронавирус -19, какво да вършим, в случай че се заразим с вируса на работното място.

Има и уточнения по тематиките орязват ли заплатата ни при понижено работно време, какви са ограниченията за поддръжка на заетостта, които работят сега.

Наръчникът с на практика препоръки и насоки за работа по време на Коронавирус пандемия може да се изтегли от страницата на КНСБ.

Междувременно стана ясно, че от 1 декември фармацевтите ще получават по 10 лева за обработена рецепта за COVID-19. Това заяви ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

С идната нормативна смяна се планува от 1 януари идната година НЗОК да заплаща на фармацевтите 4 лева за обработена рецепта за изцяло платените от Касата медикаменти, добави проф.Сербезова. За задачата в бюджета на НЗОК за идната година ще би трябвало да бъдат планувани в допълнение 14 млн.лв.

С Меморандума, който през вчерашния ден беше подписан сред съсловната организация и НЗОК, се планува облекчение на процедурата по изписване и разпределяне на електронни предписания, както и минимизиране на риска от допускане на неточности, изясни още проф. Сербезова.

С 25 на 100 пък би трябвало да се усилят цените на медицинските действия в извънболничната и в болничната помощ за идната година, съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

За тази година има икономисани средства в бюджета на НЗОК за първичната и за профилираната извънболнична помощ, и би трябвало да се разпределят на работещите, настоя доктор Маджаров. По думите му, за първична помощ има към 20 млн. лева, а за профилирана - към 30 млн. лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР